JAK ZWALCZAĆ? Oprysk stosujemy profilaktycznie już w czerwcu gdyż choroba daje pierwsze oznaki zwykle w lipcu. Najlepszym preparatem moim zdaniem jest BAYMAT AE. Można też użyć metod naturalnych stosując roztwór sody oczyszczonej. 1/4 łyżeczki sody rozpuszczamy w 1l letniej wody, dodajemy 3-4 krople oleju, wstrząsamy i tym roztworem spryskujemy roślinę.
MĄCZNIAK PRAWDZIWY Charakteryzuje się białym nalotem na liściach, pędach i pąkach (pierwsze objawy możemy zaobserwować już w maju). Liście zaatakowane przez chorobę rolują się i opadają, a pąki są jakby zdeformowane.
JAK ZWALCZAĆ? Chore części roślin wycinamy (najlepiej je spalić). Stosujemy oprysk co 1-2 tygodnie, np.BAYMAT AE lub BIOSEPT 33SL, TOPSIN M 500 czy BIOCHIKOL 020PC.
SZARA PLEŚŃ Ta choroba grzybowa atakuje rośliny najczęściej po przeprowadzonym cięciu lub zrywaniu kwiatów. charakteryzuje się szaropopielatym nalotem na liściach, pędach i kwiatach.
JAK ZWALCZAĆ? Chore części roślin spryskujemy środkiem o nazwie TELDOR 500SC.
MSZYCE Te małe zielone owady zwykle dają o sobie znać już w maju, czerwcu, gdy pojawiają się zawiązki pierwszych pąków. Ich kolonie bytują zwykle na wierzchołkach roślin.
JAK ZWALCZAĆ? Jeśli chodzi o preparaty chemiczne wysoką skutecznością charakteryzuje się preparat CONFIDOR 200 SL. Można jednak zastosować metody naturalne tj. wyciąg z pokrzyw: 1kg świeżych pokrzyw zalewamy 10l wody i odstawiamy na 24 godz. tym preparatem spryskujemy rośliny co kilka dni, w zależności od potrzeb.
PRZĘDZIOREK Przędziorki to małe pajączki bytujące na dolnej stronie liści. Chore listki zasychają i w efekcie opadają. Z atakiem tego szkodnika mamy zwykle do czynienia w okresie suchego, bezdeszczowego lata.
JAK ZWALCZAĆ? Rośliny spryskujemy środkiem PROVADO PLUS AE.
Z metod naturalnych polecam jeszcze jedną mieszankę, która pomaga pozbyć się większości szkodników a także chorób grzybowych:
1kg pokrzyw i tyle samo suszonej aksamitki, 30 dkg suszonych kwiatów rumianku oraz ok. 20 dkg tytoniu.
Wszystko zalewamy wrzątkiem tak aby przykrył roślinną mieszankę, podgrzewamy (nie gotując).
Przecedzamy przez sito a po ostygnięciu rozcieńczamy w 10 l wody.